Over ons

Wij zijn het Deventer Vocaal Ensemble. Ons koor bestaat uit zo’n 25 getrainde amateurs die op hoog niveau koormuziek uitvoeren. Ons repertoire bestaat uit klassiek en modern. We worden gedirigeerd door Elske te Lindert.

Deventer Vocaal Ensemble

 

Het Deventer Vocaal Ensemble is een groep van circa vijfentwintig enthousiaste zangers. Het koor is voortgekomen uit de cantorij van de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer, die in 1971 werd opgericht door Jan Kleinbussink. Van 1990 tot half 2015 stond het koor onder leiding van Klaas Stok. Na een interim-periode van een half jaar door Kirstin Gramlich staat het koor sinds 2016 onder leiding van Elske te Lindert.

Het repertoire van het Deventer Vocaal Ensemble is zeer gevarieerd. Het koor zong onder meer het Requiem van Mozart, de Messiah van Handel, het Stabat Mater van Scarlatti, motetten van Brahms, het Requiem van Fauré en ook twintigste-eeuwse muziek, onder andere van Arvo Pärt en Aaron Copland.
Verder neemt het werk van J.S. Bach een belangrijke plaats in, zoals de Hohe Messe, het Weihnachtsoratorium en de Matthäus Passion.

In 2003 en vanaf 2005 ieder jaar werd de Matthäus Passion in de Bergkerk te Deventer uitgevoerd in de zogenoemde kruisopstelling. Deze concerten kregen lovende kritieken in de pers. Elk jaar geeft het Deventer Vocaal Ensemble twee grote concerten – een in de Passietijd en een in het najaar – en een wat kleiner zomerconcert. Bovendien werkt het mee aan vespers en cantatediensten in Deventer en Zutphen. In 2014 vierde het DVE zijn 40-jarig jubileum met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd stuk, van de hand van Berry van Berkum. Mede door de succesvolle concerten met het Deventer Vocaal Ensemble, ontving dirigent Klaas Stok in 2004 de Gulden Adelaar, de cultuurprijs van de stad Deventer.