Elske te Lindert

De veelzijdige musicus Elske te Lindert (1980, sopraan) begon haar muzikale carrière als organist. Ze studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch. Als organist verdiept ze zich vooral in de muziek van Bach. Als solist of begeleider is zij regelmatig te horen. Ze maakte verschillende opnames voor de Nederlandse Bachvereniging, voor hun website allofbach.com. In 2021 verscheen haar eerste orgel-CD met orgelwerken van Bach, gespeeld op het Flentrop-orgel in de Catharinakerk te Doetinchem.

De studie en het werk in de orgelwereld geeft haar veel extra bagage, maar zorgde er ook voor dat ze iets miste in haar werk. Elske houdt erg van het contact met haar publiek en dat is iets wat lastig te maken is als je als organist onzichtbaar bent tijdens de concerten. Gaandeweg werd de voorkeur voor het zingen steeds groter. Al van jongs af aan zong ze op allerlei plekken solo en in koren. Ze besloot om naast haar werk als organist ook een zangstudie te ondernemen. Ze studeerde zang bij Maarten Koningsberger. En al snel werd haar werkveld als zangeres breder.

Als zangeres heeft ze intussen een uitvoerige concertpraktijk, waar lied, oratorium en opera deel van uitmaken. Ze volgde lessen en masterclasses bij onder andere Margreet Honig, Paul Triepels en Johannette Zomer. Ze trad al op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en Philharmonie Zuidnederland. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame. (www.ilcantodirame.eu) Ook werkt ze regelmatig voor de Nederlandse Reisopera en Consensus Vocalis. Met Il Canto di Rame maakte ze een CD met allemaal nieuwe Nederlandse muziek, speciaal voor het ensemble gecomponeerd of bewerkt.

Intussen is Elske er achter dat ze graag veelzijdig musicus blijft. Dat betekent dat ze nog altijd werkzaam is als sopraan én organist. Ook is ze al sinds haar 19e dirigent. Dit is een aspect van haar werk dat ze altijd is blijven doen. Elske houdt ervan om, naast zelf uitvoerend bezig te zijn, ook bij anderen de talenten naar boven te halen. Bovendien is organisatie een sterke kant van haar. De koordirectie neemt een steeds grotere plaats in, in haar werk. In 2022 zal ze afstuderen aan het conservatorium van Maastricht, waar ze een masterstudie koordirectie doet bij Ludo Claesen.

In het theater is Elske ook actief. Ze voerde met haar jeugdkoor een aantal (zelfgeschreven) musicals uit, speelde mee in een professionele muziektheaterproductie van Theater De Plaats in Arnhem en volgde acteerlessen aan de ActeerAcademie Amsterdam. Samen met theatermaker Theo Menting schrijft en speelt ze met enige regelmaat theaterstukken.

Elske is als cantor-organist verbonden aan de Catharinakerk te Doetinchem. Verder is ze dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble en is ze al zeventien jaar muzikaal eindverantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven, waar zij sinds 2012 ook de algehele leiding heeft.

Meer informatie over Elske? Zie www.elsketelindert.nl