BACH!

Bach met saxofoons? Hoe klinkt dat? In de tijd van Bach was de saxofoon immers nog niet uitgevonden? Het Deventer Vocaal Ensemble en het saxofoonkwartet “Quatre Femmes” laten het u graag horen! Op 23 september geven ze daarom in de Nicolaaskerk in Schalkhaar een concert, onder leiding van dirigent Elske te Lindert. Kaartjes zijn vanaf heden verkrijgbaar. Het programmaboekje kunt u hier downloaden.

In dit concert zullen een aantal bekende werken van Bach uitgevoerd worden, waaronder de prachtige motetten “Jesu, meine Freude” en “Komm Jesu, komm”. Dit laatste motet is door Bach geschreven voor twee koren, maar in dit concert zal een van de koren vervangen worden door de vier saxofoons. De menselijke stemmen en die van de saxofoons zullen in elkaar overlopen. De koraalmelodie “Jesu, meine Freude” hoort u ook terug in de saxofoonbegeleiding in het motet “Halt, was du hast” van Johann Michael Bach (Bachs neef en schoonvader). Voor het motet “O Jesu Christ, mein’s Lebens Licht”, ook uitvaartmuziek, gebruikte Bach alleen draagbare blaasinstrumenten. Vermoedelijk om buiten te kunnen spelen tijdens de gang naar de begraafplaats. De vier saxofoons begeleiden het koor in twee coupletten van dit ontroerende, sobere motet. Ook zullen enkele instrumentale werken te horen zijn.
De musici hopen dat u de combinatie van Bach met saxofoons ook geslaagd vindt, en horen graag na afloop van het concert wat u ervan vond!

Het Deventer Vocaal Ensemble legt het repertoire van Bach vaak op de lessenaar. Jaarlijks is het koor in de week voor Pasen te horen bij de Matthäus Passion in de Bergkerk. Afgelopen mei werkte het Deventer Vocaal Ensemble samen met het Orkest van het Oosten in de Hemelvaartscantate. Maarten Koningsberger, bariton en zangdocent, verbonden aan het Amsterdams conservatorium, heeft het Deventer Vocaal Ensemble gecoacht tijdens een koorworkshop als voorbereiding op dit Bach-programma.

Kaarten à €12,50 zijn te koop via deze site en bij boekhandel Praamstra, Keizerstraat 2 in Deventer. Vrienden van het Deventer Vocaal Ensemble kunnen tegen een gereduceerd tarief van €10,00 kaarten kopen via deze site. Zij hebben recht op gereserveerde zitplaatsen.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:

Saxofoonkwartet “Quatre Femmes

Alle gegevens op een rijtje:

 • “BACH!”: motetten en instrumentale stukken van Bach, met saxofoons in de hoofdrol.

 • 23 september 2018, 15:30 uur (kerk open om 15:00 uur)
  Nicolaaskerk, Schalkhaar (Timmermansweg 32, 7433 BL, Schalkhaar).
  Ruime parkeergelegenheid bij of in de buurt van de kerk.

 • Kaarten (vrije zit) zijn via deze link te koop. Prijzen zijn: €12,50 (voorverkoop), €5,00 (kinderen), €15,00 (aan de kerk), €10,00 (vrienden van het DVE). Kaarten zijn te koop via onze site en boekhandel Praamstra, Keizerstraat 2, Deventer.

 • Kaartjes voor de Vrienden van het DVE kosten €10,00, zij krijgen gereserveerde zitplaatsen. Vrienden kunnen hun kaartjes alleen maar online bestellen (dus niet bij Praamstra). Neem svp contact met ons op als u liever een niet-digitaal kaartje wilt.
 • Uitvoerenden: Deventer Vocaal Ensemble onder leiding van Elske te Lindert, saxofoonkwartet “Quatre Femmes”, Marije Toenink (cello), Līga Vilmane (kistorgel)

 • Duur concert: 1:15 uur, geen pauze

 • Klik hier om het programmaboekje van dit concert te downloaden. Het boekje wordt bij de ingang van de kerk uitgedeeld, dus uitprinten hoeft niet.