Persbericht: Klaas Stok verlaat Deventer Vocaal Ensemble

KLAAS STOK VERLAAT DEVENTER VOCAAL ENSEMBLE

Na 25 jaar dirigent te zijn geweest van het Deventer Vocaal Ensemble (DVE) heeft Klaas Stok in goed onderling overleg besloten het DVE te verlaten. Klaas heeft in zijn carrière een sterke binding gehad met het koor.

In 1990 begon hij zijn carrière als dirigent bij het DVE waar hij ook eerder al als zanger actief was. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een nationale bekendheid in de wereld van de klassieke muziek. In Deventer is hij bekend vanwege de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion in kruisvorm. Hij is momenteel koorleider van het Groot Omroepkoor en ook dirigeert hij producties bij het Nederlands Kamerkoor. Daarnaast heeft hij veel buitenlandse activiteiten. Door zijn volle programma wordt het steeds moeilijker de agenda’s op elkaar af te stemmen en daarom neemt Klaas Stok na de zomervakantie afscheid als vaste dirigent van het koor. Wel blijft hij de Matthäus Passion dirigeren waar ook het DVE een bijdrage aan levert. Mede door de succesvolle concerten met het Deventer Vocaal Ensemble ontving Klaas Stok in 2004 de Gulden Adelaar, cultuurprijs van de stad Deventer.

Voorzitter Loes ter Harmsel-van Lingen: “Het DVE heeft erg geboft met Klaas. We hebben veel mooie en grote projecten met hem gedaan, zoals recentelijk het Requiem van Mozart, het Weihnachtsoratorium van Bach en de Messiah van Händel. We danken Klaas voor zijn inspirerende leiding en wensen hem veel succes in zijn verdere carrière”.

Kirstin Gramlich, organist van de Lebuïnuskerk, neemt het stokje tijdelijk over van Klaas. Zij zal na de zomervakantie het DVE voor een periode van een half jaar gaan leiden. Gedurende deze tijd zal het DVE op zoek gaan naar een permanente vervanging van Klaas Stok. Loes ter Harmsel-van Lingen: “We gaan met Kirstin in januari 2016 een prachtig concert geven, genaamd ‘Kings and Queens’. We verheugen ons op de samenwerking”.

Wie Klaas Stok voor de laatste keer in zijn rol als vaste dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble wil zien, kan op 20 juni om 20.00 uur komen naar de Synagoge aan de Golstraat in Deventer. Daar geeft het DVE het concert ‘Romantiek langs de IJssel’. Meer informatie en kaarten via: www.deventervocaalensemble.nl

Meer informatie: